lördag 12 december 2009

Oboy, vilket vacket väder!!!

Lordag morgon och aterigen stralande solsken. Skrev detta inlagg pa Karinhs jobb-laptop, sa det saknas svenska bokstaver med diverse ringar och prickar. Hoppas att ni kommer att kunna dekryptera texten i alla fall. Karinh sitter just nu vid den medhavda svenska datorn och jobbar ikapp med mailen. Hennes chalmersmail hade blivit avstangd sedan i mandags, sa alla som mailat Karinh under tiden far garna skicka mail till hennes nya adress istallet: eurenius@alto.material.t.u-tokyo.ac.jp.
Den gamla kommer inte langre att anvandas!

Vi ar nu incheckade pa ett annat Faculty House, med lite mer gammaldags interior...
Kanslan av deja-vu fran tiden i England blev ganska pataglig nar vi oppnade dorren till rummet och en valkomnande arom av unken heltackningsmatta motte oss. Vi tande ljuset till rummet och fick nasta glada overraskning, de hade haft den goda smaken att tapetsera vaggarna med blekrosa\vitblommig tapet med smakfulla beige inslag.


Som att promenera in mellan benen pa en frusen gris...

Vi slog pa AC:n och efter bara ett par minuter hade de stora englasfonstren immat igen och skapat ett subtropiskt inomhusklimat. For kannedom, sa har de temperaturen default installd pa 24grader och ac:n som standard monterad ovanfor en sang ”langt” bort fran fonstren (termostaten tror vi de monterat nara fonstren for AC:n flasar pa for jamnan). Detta forstarker kanslan av att ha tva olika klimatzoner i rummet. Nara fonstren behover man termobyxor och i sangen ett basturis. Mycket effektfullt! Annu haftigare blir det nar kondensen pa rutan tjocknat och borjat bilda ett vattenfall pa insidan fonstret. Varfor har vi inte tankt pa detta i Sverige? Dagtid nar det ar varmt ute forsvinner dock detta fenomen och utsikten blir kalas.


Bild mot det enorma akvariefonstret.

Doften i rummet ger oss ocksa en god anledning att tvatta om alla klader vi har med oss nar vi flyttat till nasta stalle, for att slippa lukta medeltid.

Vidare har vi fatt en sang som ser ut som en garderob, och jag ar inte ironisk nar jag sager att detta e riktigt praktiskt. Ar dock lite osaker pa var man lagger tacke och kudde innan man faller upp sangen. Testade att lagga kudden ovanpa garderoben, men eftersom hojden oversteg 2 meter hade nog denna yta nog aldrig dammats. Dammrattan som foljde med kudden ned liknade en normalstor duva. Njae, normalstor sparv i alla fall, men det rackte i alla fall for att skramma mig...


Bild av uppfallbara sangar + gristapet

I rummet fanns traditionellt morgonrockar/"kimonos". Dessa var dock manglade och starkta, sa de var helt stenharda. De vek sig knappt nar man lade dem pa badkaret. De hade också klibbat ihop av manglingen, sa de frasade festligt nar man vek ut dem.


Bild pa manglad morgonrock.

Idag skall vi springa ivag och satta oss i en park a plugga japanska ett par timmar, kanner att vi ligger ganska mkt efter pa det omradet. 3 manader om man skall vara exakt. Blir en spannande uppgift att forsoka komma ikapp.

Ikvall skall vi forhoppningsvis ga pa konsert. En av Karinhs vanner fran Ulricehamn skall spela i Tokyo idag. Skall bli skoj! Hoppas att det finns biljetter kvar.

Det senaste gallande lagenhetsansokningarna ar att bada vara formedlare nu fatt tillrackligt med information for att skicka ivag vara ansokningar!
For att citera Gert Fylking -Antligen!
Det spelar tydligen inte nagon roll att vi har kontanter i Japan att betala 4,5 manadshyror (forsta hyran + 2 manaders deposition + 1 manads formedlingsavgift samt brandforsakring pa 2000kr) . Det viktiga ar att vi har pengar pa banken!? Och eftersom vi inte far skaffa bankkonto i Japan forran vi har en permanent adress inser man ju snabbt att man ar fangad i ett moment 22 om man inte har utlandskt bankkonto med kontanta medel. Tur att man e forberedd! Vi var darfor tvungna att kontakta banken i Sverige for att med originalhandlingar pa spar och fondkonto bekrafta att det verkligen var vi som hade konton i Sverige. Denna lilla telefonsession tog cirka 4 forsok, 2 omladdningar av telefonkortet i lobbyn och kostade oss i slutandan cirka 450 svenska kronor. Detta eftersom vi ocksa i Sverige ar bra pa att vara losningsorienterade, hantera telefonvaxlar, koppla folk till ratt person eller avdelning, upprepa irellevant information, samt nar vi blir lite osakra hellre lagga pa luren an att stalla en extra fraga... :( Men jag var inte bitter. Ha ha

Dokumenten skulle vidare vara underskrivna, bevittnade och stamplade med bankens stampel inkl dagens datum, utskrivna, inscannade och emailade. Ett stort tack till bankkontoret i Ulricehamn, och framforallt Cecilia Bonander som loste detta pa mindre an 15 min nar vi till slut blivit kopplade ratt! Cecilia, du ar en angel!

Nu kommer det i alla fall att ta cirka 5 arbetsdagar innan vi kan fa besked om vi far nagon av lagenheterna. Haller alltjamt tummarna for detta!

Vi har fatt manga mail fran vanner och familj hemma, vilket vi ar riktigt glada for. Far ursakta att vi inte hinner svara i samma takt som mailen kommer in, men vi spenderar fortfarande mkt tid att hitta information, skriva ansokningar och nar vi far tid over blogga eller plugga. Det betyder givetvis INTE att vi inte uppskattar mailen eller inlaggen, sa fortsatt garna att skriva eller ringa pa Skype (dr_mylla) sa lovar vi att forsoka jobba ikapp mailen sa snart vi hinner! Blir lite enklare nar vi skaffat en router sa att vi bada kan vara uppkopplade samtidigt. Just nu far vi samsas pa en dator.

Ett stort tack ocksa for det grymma bildspelet vi fick pa Manana innan vi akte, det varmde verkligen!!! :)

Nu beger vi oss ut, i vad jag tycker liknar ett harligt svenskt varvader, for att plugga.
Ha det gott sa hors vi!

Jonas & Karinh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar