torsdag 31 december 2009

Ka bloggar infor nyar

Nu antligen har vi fixat gas, el, vatten, internet, tradlos router, hittat supermarkets i naromradet, registrerat oss igen pa civic office for alien registration (fortfarande himla kul att man ar en 'alien'), oppnat bankkonto, hittat uttagsautomat som godtar vara utlandska kort, borjat plugga spraket pa allvar, hittar hyfsat pa metron och gatt till jobbet ett par ggr. Awsome!




Forsta riktiga frukosten i nya lyan

Administrationen ar helt otrolig; trodde det var mycket byrokrati i Sverige, men detta ar nagot i hastvag. Ganska kul dock med alla stamplar och papper; en rolig grej ar att dar man ska signera pa officiella dokument ar utrymmet valdigt litet. Fattade inte varfor forst, men det ar for att man egentligen ska ha en stampel (hanko) med sina initialer eller sitt fulla namn pa Kanji, och inte skriva en signatur alls.
En liten detalj ar att mitt namn som man kan fixa en hanko pa kan betyda typ skogsfrukt eller tradfrukt. Jonas daremot blev mindre impad nar han fick veta att Jo = langsam eller hjalpande och Nas = aggplanta pa Kanji.. Var larare lovade att forsoka hitta pa nagot annat tecken at honom!

Maten ar helt bak o fram, men har riktigt borjat gilla den; vi gar pa ett par sma hak i veckan for att lara oss omradet och allt hittills har varit helt OK. Sushin och sashimin ar ju saklart helt otrolig, men det finns ganska mycket nudelhistorier som ocksa ar bra. Vart eget kok har ju fungerat mer eller mindre bra, med allt fran inget kok till nu ett ganska OK utbud av diverse porslin o grytor.
Haller pa att vanja oss vid gasspisen daremot, men tycker faktiskt att den ar helt overlagsen en elektrisk.




Helt religos upplevelse med riktig frulle inklusive yoghurt, kaffe med mjolk, cornflakes, agg och brod med smor!

Vi har fortfarande ingen kyl o frys, men det gar. Samma ar det med tvattmaskin och vi har inte hittat nagon laundromat an, sa det ar nasta uppgift + att vi maste ha gardiner. Det ar englasrutor och vi har tva jattefonster utan persienner, sa det galler bade insyn och varme.

Sen var vi och handlade all stadutrustning som man behover igar och efter den stadningen var det en helt annan lagenhet. Aven om vi bara varit har knappt en vecka, blir det en hel del damm och skrap nar man springer ut och in och hamtar mobler, packar upp etc etc.



Ledade moppar behover inte alltid bli langre i Japan; de kan ocksa ga av pa mitten om man forsoker krangla med dem.

Var nagot intressant however att komma hem med handtval som luktade som skurmedel fran den gula Ajaxflaskan och koksputs som osade koncentrerad klorin. Man blev ocksa nagot forvirrad nar vi fragade personalen om just skurmedel for golv och fick en sprayflaska i handen. Liksom, ska man da ga runt och spraya pa varje folvflack eller? Kandes inte helt optimalt. Fick tillslut tag i nagot som man skulle blanda ut i vatten. Gissa tre ggr vad det luktade? Jamen visst, Barnangens handtval.
Vi har pa prov hangt ut handtvattade klader for att torka pa balkongen idag, eftersom det ar ganska mycket smog och de kanske blir alldeles svarta. Man far se, man far se. Allt far pa nagot vis oanade konsekvenser har i Japan.
Vattnet smakar OK att dricka nu, men tror att vi har vant oss vid klordoften redan. Tappar man upp ett bad, luktar det verkligen simhall i hela badrummet. Battre det dock an att det doftar kloak som det gjorde i Barcelona om det var varmt ute och regnade for mycket.




Magisk kvallspromenix i Tokyo Bay

Allt ar ju som sagt valdigt annorlunda, men det jag tycker ar jobbigast ar att inte kunna lasa nagot alls. Man vet inte ens exakt vad man handlar och kan inte fraga for de snackar bara inte engelska. Sa det ar bara att plugga pa for sa har kan man ju inte ha det.
En annan lite konstig grej ar munskydden. Det ar precis som om hela Sahlgrenska har fatt utrymmas under operation och sen har man forbjudit all personal att ta av sig munskydden, men att de anda ska ut o mingla bland folk. Blev ganska paffa nar vi stod vid ett overgangsstalle och en man vande sig om, och efter en snabb blick pa Jonas och mig, fick upp ett munskydd fortare an kvickt. Han rusade sedan over gatan och nar han kom pa behorigt avstand drog han av det. Precis som om det ar han som ska vara radd for att fa exotiska sjukdommar av oss! Jag fick ett sant dar Ally McBeal ogonblick, dar jag ville springa efter och ropa valdigt hogt i en megafon, samtidigt som min man skule andades pa honom med stor kraft: 'Vi ar fran Sverige, dar finns INGET exotiskt for det ar for javla kallt, gubbj***l!'. Sansade oss dock och nojde oss med att kommentera 'Sanna borde man yxsparka i bakhuvudet' 'Totally' + asgarv.



Forsta middagen med grillad makrill, ris, sallad och adelostsas.. Mmm..

Ganska skont att vi inte har en TV tex, for da hade man nog fatt ett bryt; japansk TV ar ju fullstandigt vansinnig. De maste knarka innan de spelar in avsnitten eller sa ar det for manniskor som har knarkat nar de ser pa dem. Det ar iallafall knark inblandat, det ar jag saker pa.

Nu ska jag satta mig och skriva nyarshalsningar till mina nya medarbetare och andra bekanta som vi fatt har i Tokyo. Sen blir det japanskaplugg igen, for har gett mig fasen pa att jag ska saga atminstone ett par meningar pa personalmotet pa tisdag pa nya spraket; maste borja nagonstans ju. Ikvall ar det middag i Shibuja kl 20.00 och sen vidare till en skybar for att kolla in fyrverkerierna. Mycket nice! Gott nytt och god fortsattning ganget!

Ka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar