fredag 18 december 2009

Äntligen!

Hej!

Nu har vi ÄNTLIGEN fått ett riktigt positivt besked gällande vår boendesituation.
Vi fick båda de två lägenheter som vi ville ha, tack vare all pappersexercis vi ägnat oss åt senaste veckorna. Mer om detta i slutet av bloggen.

Vi har i denna processen lärt oss en hel del om hur saker och ting går till i Japan och kommer sammanfatta detta i vår månadsrapport vid årsskiftet. En sak vi kan avslöja redan nu är att det kanske inte är superpopulärt att söka flera lägenheter samtidigt, men vafalls man måste väl ha utvägar? Har ikväll lämnat en lägenhetsagent lycklig och en annan ganska ledsen och bitter...

Vi har alltså fått den största och fräschaste lägenheten vi sökte, med det bästa avtalet. 1. Den ligger extremt centralt (nära Tsukiji, Ginza och Tokyo cental) 2. Vi behöver inte betala "key-money" = 1-2 månaders hyra. 3. Ingen hyra för resterande dagar i december. 4. Endast en månadshyra deposition. Den enda skuggan över glädjen är att vi inte får flytta in förrän den 23:e december, vilket innebär på Karinhs födelsedag. Men å andra sidan, vilken skön födelsedagspresent? :)

Vi valde att fira med lite vitt vin och saké. En oplanerad och improviserad video från detta event spelades in av Karinh, vilken kan ses nedan:



Men nu en återblick av vad som skett sedan vi skrev sist...

En sak vi glömt nämna: När vi frågade vår "hyresvärd" från första fakultetshuset om han kunde beställa en taxi åt oss eftersom det för en gångs skull regnade, rusade han iväg och bad oss vänta. Innan han försvann rablade han en obegriplig ramsa till sin kollega som lika snabbt försvann iväg. Snart hade vi en kopp rykande varmt grönt te i handen, och ett par minuter senare också en vit Chevrolet uppbackad med öppet bagagerum precis utanför entrén. "Vart vill ni åka?" frågade han, och vi bara gapade.
Japaner e helt otroliga på service! (Har vi sagt det förut?)

Sviterna efter vistelsen i "annexet" var märkbara. (Någon som minns sällskapsresan 2?) Redan dagen efter insåg vi att ALLA våra kläder stank av mögel (Vi tvättar fortfarande). Hur som helst, Karinhs medarbetare, dr Oyama, var vänlig och bokade in oss i deras privata gästrum vid deras boende på "Aqua Terrace". Det var ett enkelt lyxgästrum på 65kvm med alla tänkbara bekvämligheter till den otäcka summan av 200kr per natt (inkl städning). Kände oss som Kalle anka i husvagnen på julafton. Nästan som att vakna upp nytvättade, nyduschade med finkostymen på... Mycket high-tech!

Igår checkade vi in på vårt nuvarande boende, en professorssvit på 40kvm, mitt på campus, med utsikt över exercisfältet. Lyxigt, men dyrt. Skönt att äntligen få ett eget kontor, kassaskåp och en walk-in closet på rummet! ha ha Här e det definitivt inget mögel, och det e gratis att tvätta kläder. Praktiskt!
Man kan dock inte laga någon mat själv här, så ikväll blev det ett besök på "Hotto Motto" som e japanernas svar på McDonalds. Karinh fick en fesljummen fisktallrik och jag själv en låda friterad kyckling. Som man bäddar får man ligga! Mätta blev vi i alla fall.

Igår bar det av till Civic Registration Center för att bli certifierade Aliens. Proceduren var kort och enkel, och tog bara 30 minuter. Sedan bar det ned i underjorden för att färdas med Toei Line. Byggdes under den befintliga Metron, så långt ned att man nästan kan känna värmen från jorden inre, magman... ;)
Inklusive transportsträcka mellan rullbanden tog det nästan 10 minuter att komma ned!

Klockan tre släntrade vi in på Softbank, där vi ämnade skaffa telefoner. Efter 1½ timmas service var vi nästan klara, Karinh hade snabbsignerat sina papper för en ny IPhone och fick ge sig iväg för att möta upp nybekanta från svenska ambassaden för en fika på Starbucks. Själv stannade jag glatt kvar till 18.15 och kom med ett leende ut med 2 färdigkonfigurerade Iphones, två digital telefonanslutna fotoramar och ett högtalarpaket. ThaWife var riktigt nöjd när hon kom hem och fick se ThaMan med the Prylhög. Disco, disco, good good.

Kvällen firades med att äta krossad fågel på pinne med svart krydda (kan ha varit asfalt). Gott? Njae, men mättande...

Dagen efter svor vi att hämnas dessa ohyggliga smakupplevelser, och begav oss på nytt till vårt favorit-sushi-hak. Karinh brukar säga Bloody Hell, och jag instämmer. Fan vad gott! För 240 SEK fick vi en förstklassig 20-24 bitars sushi (minns inte antalet, åt snabbt) inkl. soppa, te och ett löfte om en kvällslektion om hur man förbereder en riktig sushi bakom disk. Kommer ni hit lovar vi att ta med er på en fantastisk sushi-upplevelse!

Så nu till kvällens höjpunkt...

VI HAR FÅTT EN JÄVLA SKÖN LÄGENHET!!!

Vi har jiddrat, trixat, fifflat, skickat, administrerat, baxnat, roddat och till syvende och sist fått vad vi önskat. Priset var högt, men nu har vi rott i hamn en lägenhet vi båda verkligen vill bo i det närmaste året. De som väljer att besöka oss kan inte få en bättre utgångspunkt till Tokyos hjärta och turistmål. Vi har för en gångs skull valt att bo mitt i smeten, leva på tionde våningen och ha det lite ballt. Får se hur det går, men vi tror det bli kanon.

Go kväll go vänner,

imorgon skall vi registrera våra "Hankos" (stämplar för underskrift) och åka till IKEA för att köpa möbler och förhoppningsvis glöggkryddor och kanske lite skinka.

// Jonas & karinh

1 kommentar:

  1. Lite sent, men det är ju massor av text ni producerar, så det har tagit en stund att "läsa-ikapp". Nåväl, stooooort grattis till lägenheten, ni kommer få det kanon!

    // Daniel

    SvaraRadera