lördag 13 februari 2010

Tsukiji fish market

Då var dagen kommen då vi tog oss i kragen och gick upp i tid för att få se den beryktade tonfisk-auktionen. 04.00 klev vi upp och drog på en kanna kaffe med styrka i espresso-klass. En klick gröt och ett skidunderställ rikare styrde vi kosan västerut. De senaste tre dagarna har vi haft ett ihållande lågtryck med ömsom regn och ömsom snö. Denna morgon var inte något undantag och det blev snabbt bitande kallt i morgonvinden.

Som tur är ligger fiskmarknaden på knappt doftavstånd från lägenheten så det tog inte lång tid förrän vi kunde beblanda oss med hurtiga japanska köpmän, goa feskegubbar och energiska auktionärer. Vi var förvarnade, men blev dock lite tagna på sängen när vi mötte ett flertal grupper med överförfriskade västerlänningar mitt i myllret. Tacksamt tog de snabbt sin tillflykt till de pittoreska sushi-barerna i marknadens utkanter, där det enligt japansk tradition verkar helt OK att ta sig en tupplur till nattamaten.

Ok, på marknaden får man f-n vara på sin vakt. Allt går som en välsmord klocka, i ett högt tempo men i en ordning som för en oinitierad verkar helt obegriplig. Att det inte sker fler olyckor är nästan ofattbart. Men det fanns ju skyltar utanför området som ombad besökare att inte skada sig hela tiden...



De rattar sina lustiga truckar i moppe-fart och skriker festliga varningsrop (alternativt hälsningar) när någon kommer i kollisionskurs. Varför man bemödat sig med att måla övergångsställen när det saknas filer och varken är vänster eller högertrafik förstod vi aldrig, dessutom färdas truckarna både framåt och bakåt.



När vi kom in i fiskhallen sträckte sig gångar med fisk, truckar, grönsaker och människor så långt vi kunde se. På en del ställen kom man knappt fram, men andra gångar var nästan folktomma och gav massor med utrymme för foton och frågor.



Ett tips för den sugne är att ta på sig midjelång jacka, eftersom man annars lätt kan få fripassagerare i form av nyfikna skaldjur. Detta fick Karinh uppleva vid ett tillfälle då hon stod och fotograferade och inte upptäckte att hon doppat kappan i ett kar med humrar. Alla som känner Karinh vet hur hon låter när hon blir överraskad på sådana sätt. Och så tog vi oss fram med Karinh stundtals tjutande och gapskrattande genom marknaden.



Nu var det ju alla hjärtans dag och då måste man givetvis profitera på detta. Vet inte vem jag skulle köpa en hjärtformad ask med havets läckerheter till, men skulle det bli till någon av vännerna står väl P-M högst på listan.



Enligt mannen på marknaden var det sjöborre i lådorna. Vi e skeptiska men kom inte fram till något bättre alternativ efter att ta ha tittat på tecknen på lådan. Kom gärna med det rätta svaret om ni lyckas med dechiffreringen!

Fler bilder kommer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar