söndag 21 mars 2010

Shaky

Egentligen ar detta lite sena nyheter, men det har faktiskt varit en del smaskalv har den senaste tiden. For inbitna japaner ar detta kanske inte sa mycket att hymla om, men for oss fran sakra Norden pa jatteplattan, ar det onekligen lite shaky sa att saga. Ha, ha! Vad tyckte du om den goteborgaren, svarfar?

Nja, det borjade nar vi kom med ett skalv som fick mig att bli lite orolig, eftersom jag var uppe da pga jetlag:en. Jonas sov genom hela grejen, men det kandes lite som om en stor lastbil krockade med ens byggnad, typ. Sen var det en ganska lang small pa julaftons morgon; da vaknade jag av att Jonas var rejalt orolig och det gungade har pa 10e vaningen sa att vara lampor trillade omkull. Det varade inte mer an kanske 10 s, men anda lite laskigt.


Hade varit jobbigt om det blev en spricka i en san har park och man trillade ner i gapet..

Sen kande vi inget pa lange, bara nagot litet skalv in i mellan. Som svenskar var vi ju snabba pa att samla en massa info om hur vi skulle gora om nagot hande, men eftersom vi inte egentligen upplevde nagot pa sa lange, slappte vi det ganska snabbt. Man ska ju da tex se till att registrera sig pa sin ambassad, vilket vi dock gjorde nastan direkt nar vi kom. Detta da for att de ska kunna halla lite koll pa hur manga tex svenskar det finns i Tokyo och vilka som saknas, om det skulle smalla ordentligt. Sen ska man fixa ett kit med:

sitt pass (man har sitt alien registration card med sig overallt och behover egentligen inte passet om man inte lamnar landet)
filt
ficklampa
radio med uppvevningsbart batteri
torrvaror o vatten for 72 h, eftersom Japan har en beredskap som ar planerad att kunna borja fungera inom tre dygn
cash
forsta-hjalpen-lada
vagbeskrivning till ambassaden om man ar osaker
ansiktsmasker om det skulle vara tex kemiska lackor pga av skalvet
plastpasar o papper for toalettbesok eller om man far fixa en toa sjalv

Man ska ocksa ha skor vid sidan av sangen i alla lagen, eftersom blir det ett stort skalv under natten och fonsterglas sprangs, maste man kunna ta sig fran sin sang till sakerhet. Dessutom ska man se till att alla dorrar ar oppna, eftersom storre jordbavningar far byggnaderna att tryckas ihop en hel del. Om de gor det och dorrar ar stangda ar det i princip omojligt att fa upp dem utan yxor etc.
Man ska ocksa ha en brandslackare i lagenheten (ingar i nastan alla privata lagenheter faktiskt och ja, vi har en) och stanga av huvudswitchen till gasen sa fort man kanner vibrationer. Det japanska gasnatet stangs ocksa ner automatiskt vid rapporter fran de valdigt utvecklade seismiska centum som finns pa on, just for att undvika explosioner. Sen ska man inte ga ut vid en jordbavning, utan stanna inne, slanga sig under sitt matbord och dra detta under en dorrpost, garna av barande vaggar. Anyone, hur vet man det forresten??


Till och med punkarjapanerna kanske har koll pa vad man ska gora vid en jordbavning?

Sedan var vi Yokohama och kollade in laget en sondag; vi kande ingenting, men det hade varit ganska mycket problem langst kusterna med en mindre (knappt ca 1 m) tsunamivag som hade slagit till. Hokkaido hade blivit drabbade och en del fartyg hade spolats upp pa land; det evakuerades fran bla Okinawa och de kompisar som hade varit pa weekendresa dit hann precis med de sista flygen fran on. Jonas, som hade stannat i Tokyo under dagen, ringde och rapporterade, samt var nog lite orolig angaende hur och nar hans fru tankte ta sig hem. Vi beslot iallafall att aka tillbaka ganska snabbt, men forstod inte forran nasta dag att det verkliga skalvet hade skett i Chile. En svensk kollega med familj i omradet for epicentrum var mycket skarrad, men fick goda rapporter tillslut. Det hela borjade da bli lite verkligare.

Dock hade vi egentligen inte riktigt tagit det pa allvar forran forra veckan. Det borjade med en valdigt lugn lordagkvall som borjade dra sig mot sitt slut. Helt plotsligt borjade bordet gunga och de som brukar hanga med min karl vet att han gillar practical jokes. Jag blev lite trott och bad honom sluta sparka pa bordet och han utbrast forlampat ’jag gor ingenting’; var gast tog tag i bordkanten, stirrade pa mig, samtidigt som jag borjade kanna att stolen liksom dansade under mig, och sa ’shit, jordbavning!’. Vi kollade pa varann ett kort tag och jag funderade valdigt starkt pa att slanga mig direkt under bordet och dra med mig sallskapet, aven om jag kanske hade ytterligare en bad hair day. Det hela slutade dock snabbt men en liten efterslantrare slog till ett par minuter efter dvs ett efterskalv. Eftersom vi bor vid bade det storsta internationella sjukhuset + en stor brandstation (ja, Robin o Nettan, ungefar som pa Avagen..) och har en liten polisstation pa hornet av vart kvarter, blev det ett jakla liv direkt efter skalven.
Vi skrattade iallafall bort det hela tills nasta dag; da blev det ganska laskigt.


Fler japaner som kanske har koll pa laget vid en jordbavning..

Jag satt i var sang med benen utanfor kanten och skrev sms, nar det liksom kandes som om nagon annan tog tag i mina fotter och borjade svanga dem fran sida till sida. Det var precis som man skojar med nagon och liksom gungar dem fram och tillbaka och diggar till latsasmusik. Fast det stod ingen dar o skojade; det var pa riktigt och bara ett par sekunder senare sa Jonas ’Ka, jordbavning, kom in under bordet, fort!’. Jag slangde mig under bordet med Jonas och vi drog det under skiljevaggen i var lagenhet. Jag kollade pa honom och fragade om vi inte borde dra ut om nu byggnaden skulle rasa. Det blev nagon sekund nar vi bara stirrade pa varann, som kandes som typ en kvart for ovrigt, och sen mindes samtidigt att vi skulle stanna inne. Jag blev jattenervos och borjade skratta (det ar liksom det, eller borja lipa), innan jag insag att det inte alls var sa kul att vara pa 10e vaningen och fa ett antal lagenheter i skallen om byggnaden skulle balla ur. Som i ett trollslag blev allt lugnt och sen satte sirenerna i omradet igang. Vi kollade pa varann och rusade fram till datorn for att kolla skalorna pa natet. Vi hade bara upplevt en ca 2a pa Richter skalan medan epicenter hade haft 6.6..


En lugn Jonas, trots allt det skakiga

Vi blev ganska skramda, och jag fragade runt bland internationella kollegor angaende deras foreberedningar for en jordbavning. Det visade sig att det var typ bara J och jag som inte hade ett kit och att de visste precis wassup om det skulle ske en katastrof. Verkligen ett wake-up-call.. Sa nu ska vi fixa ett kit i helgen.. Shit..

1 kommentar:

  1. Gud vad läskigt med jordbävningar...
    Upplevde en svag i Provence en gång på ungefär 2 på richter skala..Behövde ni flytta så högt upp??? Men är det inte så att byggnader är byggda för att vara typ "böjbara". De vaggar höger och vänster och kan inte rasa..Var det inte så?
    Här iaf är det helt lugnt..Platt som vanligt!
    Våren känns starkt nu. Första blommor visar sig..Man längtar att se explosionen av grönt överrallt. Om max 4 veckor ska vi få våra flickor, möjligtvis med kejsarsnitt, eftersom nr 1 ligger bekvämt sittande. Vem skulle gilla att sitta med huvudet neråt?? ;-)
    Då ska det bli fullrulle..Vi är ganska psykisk förberedda och längtar stort. Magen är som av en fullgraviditet sedan 1 månad sen, så man bara växer o växer..Och mår skit! Men vi är glada. När det blir ett avbrott i skrivandet från vårt håll är det att det hände och att vi växlar mellan amning, blöjbyten, tvätt...Men vi kommer snart tillbaks och tänker alltid på er ändå! :-)Kram från Mangelo

    SvaraRadera